Περιγραφή Έργου

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το Εθνικό Έργο “ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ NON ANTIBIOTIC CERT ΣΕ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ – ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΚΤΑΤΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ” στοχεύει στην Πιστοποίηση της μη χρήσης αντιβιοτικών ουσιών σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και κατ’ επέκταση, στην επισήμανση των τελικών προϊόντων κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Πιο συγκεκριμένα, μέσω του Προτύπου NON ANTIBIOTIC CERT, το οποίο εφαρμόζεται όχι μόνο στις επιλεγμένες εκτατικές εκτροφές αιγοπροβάτων, βοοειδών και μαύρου χοίρου προσεγγίζοντας τη μη χρήση αντιβιοτικών ουσιών στα ζώα εκτροφής, βάσει εφαρμογής προληπτικών μέτρων και διατήρησης δεύτερης αγέλης σε περίπτωση που γίνει χρήση αντιβιοτικού αλλά και στα συνεργαζόμενα σφαγεία-τυποποιητήρια κρέατος ή μονάδες γαλακτοκομικών προϊόντων, προκύπτουν πιστοποιημένα προϊόντα κρέατος όπως μοσχαρίσιο κρέας, κατσικίσιο κρέας, αρνίσιο κρέας, κρέας μαύρου χοίρου και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως φέτα, κατσικίσιο τυρί, κατσικίσιο γάλα, κτλ. Τα πιστοποιημένα τελικά προϊόντα, τα οποία αποτελούν κάποια από τα κύρια κτηνοτροφικά προϊόντα της Ελλάδας, επισημαίνονται με το κατοχυρωμένο από τον Πιστοποιητικό Οργανισμό GMCert Σήμα NON ANTIBIOTIC CERT, κοινό για όλα τα προϊόντα.

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Η ανεξέλεγκτη χρήση των αντιβιοτικών ουσιών σε ανθρώπους αλλά και σε εκτρεφόμενα ζώα έχει ως γνωστό δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, με τη δημιουργία ανθεκτικών στελεχών μικροβίων τα οποία αντιμετωπίζονται πολύ δύσκολα και πλέον λαμβάνονται παγκοσμίως μέτρα που έχουν στόχο τη μείωση της κατανάλωσης των αντιβιοτικών τόσο από τον άνθρωπο όσο και από τα εκτρεφόμενα ζώα.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ

Η υλοποίηση του Έργου έγκειται στο γεγονός ότι ενώ οι εκτατικές εκτροφές στους ελληνικούς βοσκότοπους έχουν την πολυτέλεια μίας διατροφής πλούσιας σε αντιοξειδωτικές ουσίες, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους (πολύ μεγάλη βιοποικιλότητα η οποία έχει αναπτυχθεί χωρίς διακοπή σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου και με ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες) με αποτέλεσμα η χρήση αντιβιοτικών ουσιών να είναι πολύ περιορισμένη έως και μηδενική, το παραπάνω πλεονέκτημα παραμένει ανεκμετάλλευτο, αφού τόσο το κρέας όσο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από τις εκτροφές αυτές δεν διαφοροποιούνται στην αγορά έτσι ώστε να βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητά τους και να αποκτούν υπεραξία.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΛΥΣΗ

Η πιλοτική εφαρμογή του Προτύπου NON ANTIBIOTIC CERT και η επισήμανση των προϊόντων δημιουργούν μία νέα ομάδα προϊόντων που είναι δυνατόν να απευθυνθούν και σε ειδικές κατηγορίες καταναλωτών (πχ βρέφη, παιδιά, εγκύους κλπ) για τις οποίες υπάρχει μία ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά στη διατροφή τους. Τα πιστοποιημένα NON ANTIBIOTIC CERT προϊόντα μπορούν να τοποθετηθούν στην αγορά ως ιδιαίτερα προϊόντα προσθέτοντας υπεραξία και οι παραγωγοί να καρπωθούν μέρος της υπεραξίας αυτής, αφού το Έργο αποβλέπει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγωγών πρωτογενών προϊόντων, με την καλύτερη ένταξή τους στην αλυσίδα γεωργικών προϊόντων διατροφής μέσω συστημάτων ποιότητας και την προσθήκη αξίας στα γεωργικά προϊόντα, με προώθηση σε τοπικές αγορές και βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού. Με το Πρότυπο NON ANTIBIOTIC CERT και την επισήμανση των τελικών προϊόντων παρέχεται στον καταναλωτή ένα τεκμηριωμένο στοιχείο (η μη χρήση αντιβιοτικών κατά την εκτροφή των ζώων) και ταυτόχρονα, συνδέεται το Σήμα με τον υγιεινό τρόπο εκτροφής των ζώων στις ελεύθερες βοσκές και εξ αυτού, με τα ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τελικών προϊόντων. Εξίσου σημαντικό είναι ότι τα προϊόντα NON ANTIBIOTIC CERT μπορούν να αναδείξουν την αναγκαιότητα της συμμετοχής τους στην διατροφή, πάντα με το μέτρο που προτείνει η Μεσογειακή Διατροφή.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

Η γεωγραφική κατανομή των Παραγωγικών Φορέων που συμμετέχουν στο Έργο καλύπτει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (περιοχές των Σερρών, της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και της Πιερίας) και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (περιοχές της Κοζάνης). Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη την πληθώρα αγροτικών προϊόντων ζωικής προέλευσης και την γεωγραφική κατανομή των Παραγωγικών Φορέων, η δυναμική του Έργου NON ANTIBIOTIC CERT καλύπτει μεγάλο μέρος της Βόρειας Ελλάδας και το κύριο μέρος των Ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων. Πρακτικά, το πεδίο εφαρμογής του Προτύπου NON ANTIBIOTIC CERT δύναται να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας. Η επαναληπτικότητα των δειγματοληψιών και η συμμετοχή μεγάλου αριθμού Ερευνητικών Φορέων αναγνωρισμένου κύρους και ερευνητικού προσωπικού υψηλής δυναμικότητας, διασφαλίζουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και αποτελεσμάτων.

keyboard_arrow_up